Blogs en Vlogs

De offline bruiloft

Je kent ze vast wel, die trouwfoto’s waarbij je een stralend bruidspaar ziet en op de achtergrond de gasten met in hun hand (of voor hun hoofd…) een telefoon of camera. Bedoeld om jullie mooiste momenten vast te leggen en eventueel alvast te delen op social media. Dat is handig, dan weet iedereen dat jullie vandaag getrouwd zijn, of: nog gáán trouwen! Maar….. jullie hadden voor die prachtige fotoreportage toch een professionele trouwfotograaf ingehuurd? En jullie wilden zo graag zelf vol trots de eerste foto’s uit de sneak peak delen op je Insta of Facebook (omdat de fotograaf de allermooiste foto’s van de dag nog direct dezelfde avond naar jullie heeft toegestuurd en alleen die foto’s selecteert waarop jullie op je allerbest staan 😉).
Ze zijn superhandig die telefoons. Naast bellen, appen en facebooken zijn het ook nog eens uitstekende camera’s. Altijd bij de hand en klaar om die leuke momenten vast te leggen. Zeker, maar steeds meer bruidsparen kiezen voor een offline bruiloft. Als bruidspaar wil je je gasten laten genieten van de dag en voor even niet bezig zijn met die telefoon. Voor mooie en unieke foto’s hebben jullie namelijk geïnvesteerd in een professionele fotograaf.
In2Weddings trouwfotografie Ilse van den Berg trouwjurk
Wat is een offline bruiloft?
Een 'offline bruiloft' of in het engels 'unplugged wedding' betekent dat het bruidspaar de gasten vraagt of zij hun telefoons en camera’s op de bruiloft in de tas willen houden of thuis willen laten.
Als bruidspaar wil je je gasten zíén en niet tegen een rijtje telefoons en camera’s aan kijken, laat staan dat je deze beelden terugziet in je trouwalbum (je tante die met die veel te grote iPad foto’s maakt, neeeee….).
In2Weddings trouwfotografie trouwen op het strand

Foto: 5starweddingdirectory.com

Maar hoe pak je dat nu aan, zo’n offline bruiloft?

1. Bepaal wat jullie willen.
Ten eerste zul je als bruidspaar moeten bepalen hoever je wilt gaan in je offline bruiloft. Vraag je de gasten alleen de telefoon op te bergen en geen foto’s of filmpjes te maken? Of vraag je de gasten de telefoon helemaal thuis te laten of uit te zetten?
2. Laat je gasten weten dat je een offline bruiloft wilt.
Je kunt bijvoorbeeld in de uitnodiging of op jullie trouw website laten weten dat je een offline bruiloft organiseert. Dit hoeven geen zware of belerende teksten te zijn. Houd het luchtig, je gasten zullen de essentie van je vraag vast snel begrijpen. Laat ze vooral weten waarom het voor jullie belangrijk is.
3. Wees duidelijk over wat je wilt.
Vertel je gasten duidelijk wat er wel of niet is toegestaan als het gaat om beeld- of filmmateriaal. Mogen bijvoorbeeld foto’s of video’s helemaal niet gedeeld worden op social media? Of pas nadat jullie de eerste officiële foto’s zelf hebben geplaatst? En is er bijvoorbeeld een hashtag (#) die je wilt dat gasten gebruiken bij het delen van de foto’s?
4. Gebruik duidelijke aanwijzingen op de trouwlocatie.
Maak een mooi bord wat je bij de ingang van de locatie kunt plaatsen of leg mooi gedrukte briefjes neer op de stoelen. Gebruik makkelijk leesbare tekst of pictogrammen zodat de gasten het niet kunnen missen dat jullie een offline bruiloft wensen. Op Pinterest vind je vele voorbeelden (zoek op: unplugged wedding of offline bruiloft).
5. Laat het over aan je weddingplanner of ceremoniemeester.
Informeer je weddingplanner of ceremoniemeester over je offline plannen. Zij kunnen op de dag zelf eventueel gasten aanspreken, zodat jullie je hier geen zorgen over hoeven te maken. Of laat de weddingplanner of ceremoniemeester even een mededeling doen voordat de ceremonie begint.
6. Zorg voor alternatieven.
Huur eventueel een hippe photobooth met leuke achtergronden en accessoires om toch nog die leuke snapshots en selfies met je gasten te maken.

7. Apps voor het delen van foto’s
Als je besluit dat er gedurende de dag toch momenten zijn waarop gasten foto’s mogen maken dan is er een handige app voor het verzamelen van alle foto’s van de gasten. Deze app heet Wedbox (www.wedbox.nl). Het is eenvoudig op je telefoon te installeren en is heel gebruiksvriendelijk. Slechts één persoon hoeft in de app een account aan te maken (wedding ID), dit kun je bijvoorbeeld je ceremoniemeester laten doen. Zorg ervoor dat de gasten vooraf worden geïnformeerd over deze app of leg kaartjes neer met instructie. De gasten hoeven dan alleen nog de app te downloaden.

Wacht, er is meer!

Willen jullie ook een offline bruiloft? Wij, Ilse en Loes, zijn zelf aan de knutsel gegaan! Bruidsparen die bij ons een reportage boeken mogen gratis ons bord ‘de offline bruiloft’ lenen. Wij hebben meerdere varianten beschikbaar zodat er waarschijnlijk altijd wel een bord is dat bij jullie keuze past. Lekker makkelijk, hoef je dit zelf niet meer te regelen!
En ben je op zoek naar voorbeeldteksten voor de offline bruiloft voor je uitnodiging? Wij hebben er een aantal voor jullie verzameld. Vraag ze gratis aan via: info@in2weddings.nl of vul het contactformulier in op onze site.

Lees ook